Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008

ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ: ΑΛΕΞΗΣ ΜΟΥΡΙΓΙΟ ΤΣΗΧΛΗΣ 'Ενας 'Ελληνας από την... Κόστα Ρίκα

'Ενας 'Ελληνας από την... Κόστα Ρίκα 
ΕΙΝΑΙ Ο 17ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΜΟΥΡΙΓΙΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στην Κρήτη, 1988.Αν παρακολουθείτε την ανδρική ομάδα της Κόστα Ρίκα να αγωνίζεται και δείτε έναν 17χρονο αθλητή της να διαβάζει ελληνική εφημερίδα μην ξαφνιαστείτε. Ο κ. Αλέξης Μουρίγιο δεν έμαθε τα ελληνικά μέσα σε δέκα μέρες. Θα ήταν πολύ δύσκολο άλλωστε. Είναι Έλληνας ομογενής που γεννήθηκε οτην Κόστα Ρίκα και όταν του ζητήσαμε συνέντευξη, απέδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.

"Η μητέρα μου είναι Ελληνίδα και γεννήθηκε στην Κρήτη", είπε ο κ. Μουρίγιο και συνέχισε: "Οταν σπούδαζε στην Ιταλία γνώρισε τον πατέρα μου που είναι Κοσταρικανός και τον ακολούθησε στη χώρα του. Στην Κόστα Ρίκα γεννήθηκα και μεγάλωσα. Άρχισα να παίζω σκάκι σε ηλικία 12 ετών και ο πρώτος μου δάσκαλος ήταν ο πατέρας μου, ο οποίος δεν ήταν σκακιστής αλλά έπαιζε συχνά σκάκι".

Ο Έλληνας ομογενής από την Κόστα Ρίκα μας μίλησε για την εξέλιξη του σκακιού στη χώρα του: "Δυστυχώς στην Κόστα Ρίκα οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Το κράτος δεν χρηματοδοτεί όσο θα έπρεπε την ομοσπονδία του σκακιού, αλλά δεν υπάρχει και ενδιαφέρον από πολλούς ανθρώπους.Με την ομάδα "Cartago Reloaded" Κόστα Ρίκα 2008

Παρόλα αυτά η Κοστα Ρίκα είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη εθνική ομάδα σκακιού στην Κεντρική Αμερική και τέταρτη καλύτερη στη Λατινική Αμερική!"
Μπορεί η Κόστα Ρίκα να μην έχει την εξέλιξη που θα ήθελε ο κ. Μουρίγιο στο σκάκι, αλλά ο ίδιος αποδεικνύει ότι διαθέτει ελληνικό χιούμορ. Τον ρωτήσαμε πως αισθάνθηκε που αντιμετώπισε στον τέταρτο γύρο της Ολυμπιάδας μια γυναίκα από το Μπαγκλαντές, η οποία μετέχει στην ανδρική ομάδα της χώρας της. Απάντησε με χαμόγελο: "Στενοχωρέθηκα! Είχα αντίπαλο μια εκπρόσωπο του ασθενούς φύλου και δεν ήθελα να της κάνω κακό... Κάθε φορά που ετοιμαζόμουν να κάνω μια κίνηση στη σκακιέρα, την σκεφτόμουν πολύ. Ήταν δύσκολο για μένα, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσα να κάνω και αλλιώς"

Ο 17χρονος αθλητής της Κόστα Ρίκα δεν φαίνεται να έχει χάσει την επαφή του με την Ελλάδα. Ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη τρεισήμισυ μήνες πριν από την έναρξη της Ολυμπιάδας και έκανε τις διακοπές του. Μάλιστα γνωρίζει ότι η Ελλάδα έκανε επίσημη πρόταση να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να διοργανωθούν την ίδια χρονιά δύο ολυμπιάδες στην Ελλάδα . Καθώς το 96 πρόκειται να γίνει και η Ολυμπιάδα Σκακιού στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι και εγώ μαζί σας το 1996 πρόκειται να γίνει και εγώ μαζί σας το 1996 όχι μόνο σαν παίκτης αλλά και σαν θεατής" κατέληξε ο κ. Μουρίγιο.